De Bouw
Het begon allemaal jaren geleden, in 2009. Toen werd er een reeks van Solidworks CAD-tekeningen van Ian McElroy gepresenteerd voor een concept-motorfiets genaamd "Kickboxer". Het idee was om een radicaal, maar nauwkeurig gepland ontwerp te maken met de 2,5-liter motor van een Subaru WRX.
.jpg)
Is het haalbaar?
De tekeningen waren een grote hit en maakten snel hun weg over de hele wereld. Totdat een vriend één van de foto's naar Marcel van Hooijdonk stuurde in Nieuw-Zeeland om hem uit te dagen. Marcel, een gereedschapsmaker van beroep die een CNC en Machinewerkplaats beheert, is ook een enthousiast motorrijder en nam de uitdaging serieus. Omdat dit project een combinatie was van dingen die hij altijd al had willen bouwen, met name een centrale 'stuurhub'. Omdat hij van nature een doener was, kreeg hij een paar banden en spreidde hij deze uit. Marcel deed een stap terug, pakte een biertje en besloot na een lange, harde blik ... "Ja, dit is haalbaar".
Rechtssysteem
De eerste opdracht was om de naafbesturing (fuseebesturing) te ontwerpen en aan te passen. Vervolgens ging hij door met het ontwerpen van de besturing. Het ontwerp legaal op de weg krijgen, binnen het rechtssysteem van Nieuw-Zeeland was een van de eerste vele uitdagingen. Het ontwerp moest verschillende keren worden veranderd. Hij had zowel een kabel als een hydraulische stuurinrichting bedacht die geweldig werkte en er erg netjes uitzag. Het mechanische systeem kreeg uiteindelijk het groene licht en dat geldt ook voor een aantal andere delen van de fiets. De originele CAD-tekeningen zouden kunnen hebben gewerkt in een wereld waar elk ontwerp wordt goedgekeurd, maar de afgewerkte "MadBoxer" die je hier ziet, is de vorm die nu legaal is in Nieuw-Zeeland.
"Het systeem hier in Nieuw-Zeeland is niet slecht, je stuurt je ontwerp in naar de Low Volume Vehicle Technical Association en zij gaan akkoord of niet. Daarnaast identificeren ze alle aspecten die je opnieuw moet ontwerpen. Je kunt veranderingen aanbrengen, zoals dat vaak gaat bij het bouwen van iets. Maar dan moet je weer terug naar de inspectie om weer goedkeuring te krijgen. "Het was af en toe wel frustrerend, maar het is nu helemaal klaar en 100% legaal", aldus Marcel.

.jpg)
De bouw
De transmissie is een gestripte en gemodificeerde tweesnelheidsautomaat met een koppelomvormer. Het schakelen gebeurt met een drukknop aan de linkerzijde van het stuur. Er zijn geen voetbediende pedalen van welke soort dan ook. De linkerhendel is de achterrem, waarmee je de motorfiets tot stilstand kan brengen.
Marcel van Hooijdonk: "Ik heb een vermoeden dat een nieuwe rijder in het begin rustig aan wil blijven rijden, terwijl je hersenen zich als het ware aanpassen aan deze motor. Toch denk ik dat het waarschijnlijk niet moeilijker, maar misschien zelfs gemakkelijker is dan rijden op een oude jockey shift Indian of Harley."
De tank en het zadel zijn van verschillende Japanse motoren, de voorremmen en baanschijven van Buell. Maar bewakers, zwenkarmen, stuurcomponenten, chassis en de helft van de versnellingsbak zijn zelfgemaakt en als je goed naar deze foto's kijkt, zul je de enorme hoeveelheid werk van hoge kwaliteit kunnen waarnemen en begrijpen dat dit in delen ging.
Het starten van de motor nadat het aansluiten van alle bedrading was gedaan, ging vrij moeilijk. Alle elektriciteit, de lithiumbatterij en condensator zijn netjes onder het zitkussen geplaatst. Er kwamen veel storingen voor en Marcel zei dat het waarschijnlijk een jaar duurde voordat de motor alleen kon starten, zonder de hulp van een vrachtwagenaccu en startkabels. Waarvan hij nu zegt dat het een van die momenten was die een enorme glimlach opriep. De motor komt rechtstreeks uit een Subaru en is voor de definitieve installatie opnieuw opgebouwd.
De afronding
Alle CAD-ontwerpwerkzaamheden, CNC-bewerking en TIG-lassen werden door Marcel gedaan. Het hele project duurde tussen de vijf en zes jaar met een paar langzamere periodes waarin ontwerpen werden veranderd. Maar doorzettingsvermogen loont.
Er waren veel opmerkingen over het originele Kickboxer-artikel waarin de haalbaarheid van het ontwerp ter discussie werd gesteld. Maar iedereen was onder de indruk van het idee en velen vroegen zich af of iemand het zou bouwen of zelfs zou kunnen bouwen. Marcel heeft zojuist al deze vragen beantwoord.
Dit was, in Marcel's woorden, een soort van hobbyproject, en wat voor een project! De Kickboxer CAD-tekeningen inspireerden een echte doener om ze te overzien en te zeggen: "Ja, dat kan ik" en dan verder te gaan om het te bewijzen. Marcel verdient veel lof voor zijn vermogen om die CAD-tekening om te zetten in de voltooide motor die op deze foto's te zien is.
Fantastisch werk, Marcel!
